16.03.2010
Aamuposti / Jussi Inomaa

Makkonen ja Hakala maan parhaat straight-poolissa

Hyvinkääläiset panivat tarkasti palloja pussiin

Hyvinkään Biljardikerhon Petri Makkonen ja Kimmo Hakala nappasivat kaksoisvoiton, kun Hyvinkään biljardisalissa ratkottiin straight-poolin Suomen mestaruudet. Makkonen vei kultaa, kun kukisti finaalissa seuratoverinsa pistein 150-51.

Molempien hyvinkääläisten pussituspeli oli tosi näyttävää, eikä muille juurikaan annettu mahdollisuuksia. Mitalit olivat täysin ansaitut.

SM-kilpailuun osallistui kaikkiaan lähes 70 kilpailijaa. Rankingin mukaan 16 parasta kelpuutettiin suoraan Hyvinkään kaksipäiväiseen finaaliturnaukseen. Viikkoa ennen suoritettiin karsintakilpailut, joista Hyvinkäälle valikoitui myös 16 pelaajaa.

Hyvinkäällä aloitettiin lauantaina kello 10 ja lopullinen finaali pelattiin sunnuntai-iltana. Makkonen ja Hakala olivat "kohteliaita" vierailleen, kun päästivät pitkämatkalaiset ajoissa kotimatkalle.

Straight-pool on maailmalla varsin arvostettu laji, jonka säännöt ovat aika selkeät, mutta tässä ehkä liian monimutkaiset selittää. Joka tapauksessa pallojen lyöntijärjestys on mielivaltainen, mutta pallo ja pussi pitää "maalata". Jokaisesta pussitetusta pallosta saa pisteen. Kun epäonnistuu, vaihtuu lyöntivuoro.

Kun 15 pallosta on 14 mennyt pussiin, tehdään uusi pakka ilman kärkipalloa. Pelaaja jatkaa joko yrittäen pussittaa sen pöydälle jääneen 15:nnen ja mahdollisesti avata pakan samalla lyönnillä.

Pelin voittaa se, joka ensimmäisenä saavuttaa etukäteen sovitun pistemäärän.

Hyvinkään avauskierroksilla pelattiin 100 pisteeseen, sunnuntain cup-vaiheessa 125:een ja finaalissa 150:een.

Kimmo Hakala joutui avauspäivänä urakoimaan jopa viisi ottelua, kun meni häviämään ensimmäisen. Sitten alkoi häviöpuolen kierroksilla voittokulku, joka ratkaisi pääsyn kahdeksan jatkajan joukkoon. Ratkaisuottelussa kukistui Patrick Tanttu luvuin 100-93.

Petri Makkonen voitti ensimmäisellä kierroksella ja sai sitten luovutusvoiton. Pääsy sunnuntaille ratkesi 100-63-voittoon Tantusta.

Sunnuntaina Makkonen osoitti äärimmäisen hienoa pussituspeliä. Cupkierroksella hän johti Vesa-Ville Virtasta alussa 9-8 päästen lyöntivuoroon. Hyvinkääläinen latoi palloja pussiin huikeasti peräti 116 kertaa peräkkäin ja peli oli ohi: 125-8.

Hakalakin pelasi hyvin tehden alussa upean 59 pisteen sarjan Aki Heiskasta vastaan. Hyvinkääläinen voitti 125-55.

Semifinaalissa Makkosen vastustaja oli Abbas Al-Marayati. Makkonen teki heti alkuun 74 pinnaan peräkkäin ja voitti helposti 125-38. Myös Hakala oli vireessä lyöden Mikko Mattilan 125-66.

Loppuottelu alkoi melko tasaisesti Makkosen johtaessa tilanteessa 75-51. Sitten Petri pääsi pöydälle ja pani 75 palloa peräkkäin pussiin vieden mestaruuden pistein 150-51.

— Oli minullakin alussa mahdollisuudet. Tein kuitenkin pari pientä virhettä ja pitkät sarjat jäivät tekemättä, myönteli Kimmo Hakala.

Petri Makkonen puolestaan oli tyytyväinen.

— Onnistui oikein mukavasti. Parasta oli se, että nyt saavutin ensimmäisen Suomen mestaruuteni yleisessä sarjassa, iloitsi Makkonen.

Petri Makkosella on takavuosilta Suomen juniorimestaruuksia ja myös juniorien 8-pallon Euroopan mestaruus vuodelta 2006.

— Tämä turnaus oli samalla hyvää treeniä Kroatian EM-kisoihin, joihin matkustamme keskiviikkona.

Kroatiassa pelataan EM-mitaleista 8-pallossa, 9-pallossa, 10-pallossa ja straight-poolissa.

— Kyllä 10-pallo on päälajini ja tavoitteet siinä ovat aika korkealla, Makkonen esitti.

Muutkin HyBK:n edustajat pelasivat hyvin. Marko Makkonen ylsi jaetulle 13:nnelle sijalle ja Miikka Hirvonen oli sijalla 17.